Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 124 828 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

warzywa -technologia

czwartek, 06 marca 2008 18:52
Skocz do komentarzy
Warzywa to rosliny zielone,jednorczone lub wieloletnie.moze spożyć w stanie surowym lub po obróbce cieplnej.Ze względu na wartość kulinarna dzielimy na;cebulowe(cebula czosnek por szczypiorek);owocowe(pomidor ogorek paptyka dynia)liściowe(salaty szpinak cykoria botwina)kapustne(kalafior,brokuly,kbiala czerwona)korzeniowe(pietruszka marchew seker buraki)rzepowate(rzodkiew,rzepa brukiwe)straczkowe(fasola groch soja bob)inne warzywa(kukurydza koper wloski).Skald chemicznyW;witaminy(C z grB)składniki mineralne(wapn potas sod fosfor ,żelazo)cukrowce(skrobia sacharoza glukoza)Kwasy organiczne(cytrynowy jabłkowy) Barwniki(chlorofil antocyjany)Bialko(malo)Tluszcze(w malych ilościach)woda 78-95%.Zjawisko osmozy;wystepuje wtedy gdy rozpuszczalniki roztworu sa od siebie oddzielone przegroda z blony półprzepuszczalnej.B.polprze latwo przepuszcza rozpuszczalniki(wode)ale trudniej  rozpuszczone w niej cialo (sol).Moze zachodzic z otoczajacego środowiska do produktu.i z produktu do oś.Surowki;sa najbardziej wartosciowimi potrawami z warzyw  i owocow.Pewna odmiana surowek sa soki ze świeżych warzyw lub laczone z owocami.W sklad surowek wchodza jeszcze przyprawy i zaprawy(majonez oliwa)Nie nadzy zapominac o dekoracjiO.C;warzywa najczęściej gotujemy w wodzie w parze,smażymy dusi piecze i zapieka.Nalezy stosowa racjonalne metody  oc.Gotowanie warzyw kapustnych;gotuje się w naczyniu odkrytym,a dogotowuje się pod przykryciem.podczas gotowania w naczyniu odkrytym olejki ulatniaja się wraz z para wodna.Gotowanie w.zabarwionych chlorofilem;Got w dużej ilości wody bez przykrycia Az do zmiecenia.Got zabarwionych antocyjanami;gotuje się krotko pod koniec Got dodac kwas.Got zabarwione karotenem;gotu krotko,pod przykryciem zalewając surowiec wrzaca woda.Got korzeniowe;do Got rozdrobnionych warzyw korzeniowych należy używać tylko takiej ilości wody która będzie zuzyta do przygotowania sosu.Ciemnienie warzyw i sposób zapobiegania podczas obrobki wstępnej warzywa  i owoce zachodza niekorzystne zmiany.reakcje enzymatyczne brunatnienia można ograniczyc  przez odciecie dostępu tlenu.iemniaki;(skorka czyli warstwa korowa;kora pierwotna;rdzen wewne i zewn;pierścień;) Skalad chemiczny;woda(75-78%)tluszcz 1,1-2,2;bialko 1,1-2,2;skrobia11-22;blonnik0,4-1;inne cukry1,4%;witaB,C.Potrawy z ziemnikakow;chipsy frytki kluski slaskie,preer ziemniaczane.O.C ziem;powinna przebiegac w taki sposób aby zachowala zawartość odzywcza ziemniakow.Ziem nadzy gotowac od wrzącej wogy.na wiosne nie należy gotowac ziem w lupinach.
Podziel się
oceń
0
1


niedziela, 26 października 2014

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwum

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl